Dne 18. června 2025 se uskutečnilo setkání lokálních producentů a zástupců školních jídelen v rámci projektu Od vidlí po vidličku, který realizuje MAS Šumperský venkov. Cílem akce bylo posílit spolupráci mezi školami a regionálními farmáři, podpořit využívání lokálních surovin ve školním stravování a zvýšit potravinovou soběstačnost regionu.
Účastníkům byl představen hlavní záměr projektu – „brát od místních a využívat místní produkty“. Proběhla prezentace přítomných producentů a jejich výrobků. Svou nabídku představily například Pragrovy sady (brambory, jablka, mošty), Bludovská a.s. (mléko, vejce, maso), Winter (bio hovězí maso), Pekárna Vašíček (pečivo) či CBA s nabídkou mléčných výrobků.
Zástupci jídelen sdíleli své zkušenosti s nákupem od místních dodavatelů – například jídelna v Malíně odebírá maso a vejce od Bludovská a.s., ZŠ Jednička využívá pečivo z Pekárny Vašíček a další školy zmiňovaly spolupráci s farmami Winter, Ulrich, MK Fruit nebo Doubravský dvůr. Diskutovalo se také o možnostech efektivnějšího společného svozu surovin a o využití objednávkových platforem, jako je Zelený košík či Jihočeské tržiště.
Setkání, kterého se zúčastnilo přibližně 20 účastníků, potvrdilo rostoucí zájem škol i producentů o spolupráci a společný cíl – posílit regionální soběstačnost a kvalitu potravin ve školním stravování.